Tag genvejen gennem din hjemmeørken

ørken
Dette er en kærlighedshistorie fra mit arbejde. Om at tage en genvej gennem det, der kan føles som din helt egen ørken – en hjemmeørken…

Jeg sidder på stranden nord for Tel Aviv. Det er Påske i Israel. Det er Langfredag for Frank og mig – for vores jødiske venner er det Passover; fejringen af dengang Moses sagde de berømte ord fra en sang, vi alle kender: “Let my people go”.

Moses bragte israelitterne ud af slaveriet i Egypten til friheden i det forjættede land. Selv om der var en direkte rute gennem ørkenen, tog de den lange vej omvej hjem.

En historie om forandring

For mig er det en fantastisk historie om menneskelig adfærd, når vi går fra et vanskeligt tidspunkt i livet til et nyt. Fyldt med håb – men så bliver det besværligt! Vi tager mange omveje og betvivler, hvorfor vi ikke bare blev, hvor vi var? Selvfølgelig er historien også en metafor for rejsen hjem til os selv. Ørkenvandringshistorier mange af mine klienter har fortalt mig gennem årene. Jeg tog også selv den lange vej hjem, indtil jeg opdagede House-coaching som en genvej.

For at inspirere vil jeg vil dele en af mine yndlings kærlighedshistorier om en “slave”, som gik i ring i sin egen hjemmeørken, indtil vi tog hans lænker af og fik ham sendt hjem i den korte oasefyldte retning.

Fra ønsket om forandring til frygt for fortrydelse

Jeg kom til Peters lejlighed – ikke som en indretningsarkitekt for at hjælpe med at iscenesætte en bolig, men som House-coach for at hjælpe med at sætte en sjæl fri fra frygt og finde hjem.

Jeg sad ved hans spisebord af træ på en af de 6 forskellige designerstole med hver sin signal farve. Disse stole var de eneste farver i hele lejligheden. Resten var HVIDT!

Han havde lavet nogle hvide modeller af sine fremtidige reoler og et tv-bord (sådan som arkitekter laver bygningsmodeller i hvid flamingo eller papir). Han havde en hvid sofa, en hvid gyngestol, et hvidt tæppe og en hvid gulvlampe. Alle vægge og vinduer var malet hvide med hvide persienner. Intet tilbehør, ingen blomster. Intet på væggene da hans plakater stadig var i rør, og hans få malerier var placeret op mod en væg i det hvide soveværelse.

Denne lejlighed ventede på at hans sjæl ville bosætte sig.

Han var selv designer og DØDSENS ALVORLIG om indretningen, fast besluttet på at starte et nyt livsafsnit. Hans mål var at bo i et hjem, der viste hans kærlighed til design og kunst (hans sande personlighed), men han var handlingslammet! De næste anskaffelser, som han ikke kunne beslutte sig for, blev derfor testet for at se former og størrelser inden et evt. køb.

Jeg vidste, at han lige var kommet ud af en langvarigt forhold, at det både var en lettelse og skræmmende på én gang. Som House-coach vidste jeg, at han var bange, hjemløs og rodløs.

Jeg kan ikke betros med “x”:

Vi sad med vores kaffe. Jeg dykkede lige ned i sagens kerne: “Nå, Peter, hvad er du bange for? Hvilke beslutninger er du ikke i stand til at tage?”

Peter: “Jeg har arvet en sum penge, som jeg brugte næsten halvdelen af på en anpart af denne lejlighed. Derefter besluttede jeg at følge min drøm og købte de dyre designerstole! Jeg gik i panik, tog i Ikea for at købe sofaen – og den har jeg fortrudt! Jeg har stadig brug for nogle møbler, men nu er jeg bange for, jeg kommer til at bruge alle mine penge og fortryde det senere. Jeg har brug for din hjælp til at træffe de rigtige beslutninger. Jeg havde kr. 700.000. Nu har jeg brugt lidt over halvdelen. Jeg har kun kr. 300.000 tilbage på min konto – og jeg har brug for pengene for at føle mig tryg.”

OK!! Min bullshit-detektor havde lige hørt på de løgne, han fortalte sig selv, dvs. de tanker, der holdt ham fanget i et mentalt fængsel.

Mange mennesker lever i harmoni med gæld af denne størrelse! Jeg gættede, at den begrænsende tanke kunne være: “Jeg kan ikke have tillid til mig selv med penge/beslutninger – for hvad nu hvis jeg fortryder?”, som jeg har hørt i mange variationer som House-coach.

Schweizer-kniv historien:

Jeg spurgte, om han ville være villig til at blive coachet på disse overbevisninger, idet jeg forklarede, hvordan hændelser er: At de er dét, de er – og at det er det, vi tænker om dem, der får os til at føle noget godt eller dårligt. Ofte blokerer vi selv vores handlinger mod det liv (og hjem) vi længes efter. Vi tror på vores historier i stedet for at omskrive dem.

Find ind til historien, der begrænser dig

Han indvilgede i at prøve. Jeg inviterede ham med på en ny rejse: “Gå tilbage i din hukommelse og find dén historie, der lærte dig tanken, jeg kan ikke betros med beslutninger om penge”.

Han nikkede, lukkede øjnene og trak vejret dybt.

Det tog ikke lang tid: “Jeg tror, jeg har den! Jeg må have været 10 eller 11 år gammel. Min mor, min lillebror og jeg boede alene i mange år, indtil hun fandt denne nye kæreste, Kurt. Han var en høj, maskulin fyr. Jeg var bange for ham, men ønskede også at blive venner med ham, da jeg ingen minder havde om min egen far. Jeg havde sparet penge sammen til at købe en schweizerkniv, men var bange for at spørge min mor og fornemmede, hun måske ikke ville godkende det. Men så tænkte jeg, måske DEN ville være løsningen på det hele; så Kurt og jeg kunne fiske sammen! Så ville min mor blive glad og stolt over mit initiativ! Håbefuldt købte jeg den, og en dag jeg viste jeg den til Kurt” … Peter sippede af sin kop og vendte tilbage til hukommelsen.

“Kurt tog kniven ud af mine hænder, så på mig med vantro og udbrød vredt:” Er du sindssyg knægt? Dette er et mordvåben! Hvordan fik du pengene? Har du stjålet den? “Jeg forsikrede ham i en tilstand af chok, at jeg havde tjent alle pengene på at levere aviser, men det blev bare værre! Han råbte på min mor i køkkenet: “Hey Susanne, kom og se, hvad din skøre knægt har brugt alle sine penge på!” Min mor kom ind i stuen, gav mig en lussing og skældte mig ud for at være uansvarlig. Jeg skammede mig og var i en tilstand af chok.”

BINGO!
Vi fik de begrænsende tanker!
Vi fik historien!
Nu var det tid til at omskrive den!

Sådan omskriver du din historie

Han åbnede sine øjne, jeg så smerten i dem og bemærkede, hvordan hele hans ansigtsudtryk – og hjerte blev forhærdet.

Jeg smilede opmuntrende, tog en kaffeske fra bordet og sagde: “Okay, Peter, lad os omskrive den historie lige nu! Ryst kroppen lige et øjeblik – og gå så stille og roligt tilbage igen. Til præcis øjeblikket FØR du viser kniven, og det stadig er et køb fyldt med håb og glæde. Fortæl mig, når du er der.” Han rystede skuldrene, pustede ud og så nikkede han.

Jeg rakte ham skeen: “Nu er denne her ske schweizerkniven, jeg er Kurt, og du afleverer kniven til mig”. Jeg ændrede min stemme til en mands med begejstret stemmeleje og tog imod skeen, han gav mig: “Hold da kæææft, WOW, sikke en flot kniv. Jeg har altid ønsket mig sådan en, da jeg var på din alder, men jeg har aldrig haft penge eller mod til at købe en. Har du virkelig sparet alle pengene sammen helt selv? Respekt! Med den kniv kan du og jeg tage ud og fiske og lave en masse sjove ting sammen. Hej Susanne, kom og se hvad den unge mand lige har købt for sine egne penge! Du må være stolt af ham!”

Gør op med misforståelser og skab din egen historie

Stille lod han tårerne løbe ned ad kinderne, øjnene holdt han lukkede, og hånden med “kniven” rystede. Jeg holdt om den rystende hånd og tilføjede med blid stemme: “Peter, du kan blive betroet med beslutninger, også om penge, det har du altid kunnet. Du var bare en misforstået dreng, og jeg er ked af, du måtte bære denne byrde i så mange år. Du er nu en voksen mand, fri til at lege og give dig selv den kærlighed og respekt, du fortjener”.

Vi gik så i gang med at snakke om indretningen med de nye møbler, plakater og billeder. Jeg hjalp ham med at træffe sine egne beslutninger, hvad kærlighed, sjælefred og harmoni skulle repræsentere i hans nye hjem og liv.

3 måneder senere

Han havde opgraderet sit træspisebord med en skinnende sort farve. Det så flot ud til de 6 forskellige designerstole. Der var indkøbt smukke, hvide reoler, fyldt op med farvede bøger (arrangeret efter farverne i NCS system!) og et nyt, hvidt TV-bord. Hans designerplakater var smukt indrammede. De 80% hvide og sorte neutrale farver var blevet en fantastisk baggrund for hans kunst. Han var glad og stolt over sit hjem, og sjælen var helt klart flyttet ind! Han fik et nyt arbejde, lærte nye færdigheder – og følte sig friere og lettere end nogensinde!

Er du klar til at omskrive de historier, der holder dig fanget?

Kan du huske, da du troede du gjorde noget godt med “x” og så gik det fuldstændig galt?

Hvis du har haft de samme problemer som Peter, mig selv og millioner af andre, og det påvirker, hvordan du lever i og uden for dit hjem, så lad mig hjælpe dig med at omskrive din historie og leve et friere liv.

Min gratis kreative gave denne måned er en times House-coaching via Skype eller FaceTime! (Klik her for at komme til min e-mail og 1-til-1 coaching).

Med ønsket om frihed i dit hjem & liv

Kirsten • Kategorier

  Kategorier
 • Seneste indlæg

  Seneste indlæg
 • Gratis E-bog og 10% rabat

  Få 10% rabat på mit videokursus samt min e-bog gratis!
  Tilmeld dig nedenfor.
  Jeg garanterer dig, at det bliver livsændrende.